Cilk Bakımı ve Önemi

Cilt vücudumuzu tümüyle kaplayan, milyarlarca hücreden oluşan, yetişkin erkeklerde 1,85 metrekare ve kadınlarda 1,60 metrekare yüzölçümü bulunan, 10-12 kg ağırlığında en büyük organımızdır. Kalınlığı şahıslara ve bölgelere göre değişir, genel olarak kalınlığı 1-2 mm arasındadır. Avuç içi ve tabanlarda 3 mm, ensede 4 mm’ye kadar yükselir. Göz kapaklarının cildi ince, parmak uçlarının cildi hassastır. Cilt oluşumu anne karnındaki ilk haftalarda başlar. Cilt sürekli yenilenen bir organımızdır.

Cilt 3 tabakadan oluşur; bunlar dıştan içe doğru.

  1. Epidermis (üst tabaka)
  2. Dermis (orta tabaka)
  3. Subdermis (alt tabaka)

Cildimizin sağlamlığı ve elastikiyetinden sorumlu en önemli iki destek maddesi kollajen ve elastin’dir. Cildimizde zaman içinde oluşan kırışıklıkların kollajenin kaybından ve bütünlüğünün ya da yapısının bozulmasından kaynaklandığı bilinmektredir. Dolayısıyla, cildin gençleştirilmesi ile ilgili tüm tedaviler kollajenin artırılması esasına dayanır. Cildimizin su deposu kollajendir. Yani kollajenin artırılması aynı zamanda cildin nem ve tonüsünün artırılması anlamına gelmektedir. Ciltte yeni oluşan genç kollajene ‘prokollajen’ adı verilir. Prokollajen 72 saatte oluşur ve 8-12 hafta sonra kollajene dönüşür.
İçme suyunda bulunan Klor kollajene su kaybettirir ve cildi tahriş eder. Aynı zamanda sudaki kireç de irritandır. Bunlardan başka cildimiz için en ciddi iki tehlike sigara alışkanlığı ve güneş ışınlarıdır. Hava ve çevre kirliliği, beslenme alışkanlıklarımız, besinlerdeki ya da doğadaki kimyasallar, radyasyon, aşırı soğuk ya da aşırı sıcak iklim ve genetik faktörler gibi daha birçok iç ve dış etmen cilt sağlığımızı etkilemektedir.

Cilt Bakımı Neden Gereklidir?

Cilt bakımı temizlik, koruma, sağlık ve güzellik için yapılır. Cilt bakımının insan sağlığının temel unsuru olan hijyenik önlemlerden yani günlük saç, vücut ve diş bakımından farkı yoktur.
Cildin temizlenmesini, fonksiyonlarının uyarılmasını, daha sağlıklı ve güzel olmasını sağlayan bakım olayının bir diş temizliği gibi benimsenmesi ve disiplinli olarak kazanılması gerekmektedir. Çünkü, cildimiz devamlı olarak dış ve iç faktörlere bağlı olarak kirlenen ve yıpranan bir organımızdır.
Cildimiz dış ortamda UV ışınları, kimyasal, fiziksel, biyolojik etkenler, makyaj, sigara dumanı gibi zararlı faktörlerden yoğun bir şekilde etkilenir. Vücudumuzu koruyan cildimizin bu dış etkenlere karşı korunması gerekir.
Ciltte görünür bir sorun olmaması, görünüm olarak güzel bir formda olması; o cildin sağlıklı ve güzel olduğu anlamına gelmez ve bu gözleminde yaşam boyu aynı şekilde kalmayacağı akılda tutulmalıdır. Cilt bakımı sadece cilt problemi olan kişilerin, makyaj yapanların veya kırışıklıkları başlayan kişilerin yapması gereken bir uygulama değildir. Cilt bakımı, cilt sağlığı ve güzelliği için herkesin yapması gereken bir disiplin, geleceğe yönelik bir yatırımdır.

Cilt Bakımının Önemi

Günümüzde artık çağdaş olmak; bir moda taşıyıcılığı şeklinde değil, bireyin sağlığı, güzelliği, dinamizmi için önemsediği disiplinler, bunlar için ayırdığı süreç ve bu sürece sahip çıkmasıyla mümkün olmaktadır. Klasik güzelliğin artık demode bir kavram olduğu gerçektir. Günümüz toplumunda kadın dinamik, aktif, kendine zaman ayıran, cilt ve beden sağlığı disipline etmiş kişidir.
Bireyin moral eğrisi ile kendi görüntüsü arasında sıkı ve organik bir bağ olduğu bir gerçektir. Kendini güzel hisseden, aynadaki imajından memnun olan insanlar hayata daha olumlu bakarlar. İnsanın kendisini güzel bulmasıyla yaşam sevinci, enerjisi kendine değer verme ve kendine güven duyguları uyanır.
Çağdaş kozmetikde amaç sadece dış tedavi ve daha iyi görünüm etkisi sağlamak değildir. Aynı zamanda bütün vücutta kendini iyi hissetme duygusunun inşaa edilmesi, zihin rahatlığı ve ruhun harmonisinin sağlanması önemlidir. Buradan da anlaşılabilir ki kozmetik; vücut, zihin ve ruhun rahatlığının aracıdır.

  • İnsanların yaşlarını cilt görüntüleri ile tespit etmeye çalışırız. Biyolojik yaş yoktur, cilt yaşı vardır. Yaşınız genç, cilt görüntünüz yaşlı olabilir.
  • Saç şekli, giyim tarzı, kilo, makyaj stili gayet kolay değiştirebileceğimiz özelliklerimizdir. Ama cilt estetiğimizde kolayca bir değişiklik yapmak mümkün değildir.
  • Cildimiz geriye döndüremediğimiz ve belli bir sınırdan sonra daha az destek verebileceğimiz bir organımızdır. Plastik cerrahide operasyonla cilde geçici bir gerginlik kazandırılmaktadır. Fakat cildin tazeliği, fonksiyonlarının ve aktivitesinin artırılması yeterince sağlanamamaktadır.

Cilt Bakımının Amaçları

  1. Cildin doğal hidrolipid yapısını ve dengesini korumak (Nem + yağ + asit yapısı).
  2. Cildin fonksiyonlarını uyarmak ve cildin aktivitesini artırmak (oksijenlenme + kan dolaşımı artırımı + keratinize olmuş ölü hücrelerin atılması + yeni hücre oluşumu).
  3. Cildin doğal atıklar ve dış faktörlerle oluşan kirliliğinin temizlenmesi, koruyucu katmanın oluşturulması.
  4. Yıpranma ve yaşlanma ile azalan biyolojik aktiviteler için cildin ihtiyacı olan aktif maddelerin verilmesi (oksijen + su + kollajen + elastin).
  5. Cilt bakımı ile daha güzel bir görünüm yanında, kendini iyi hissetme, bedensel, zihinsel ve ruhsal rahatlığı hissetmek.

Cilt Bakımı

Cilt bakımı herşeyden önce cildin normal fonksiyonlarını yapmasına imkan veren, bu fonksiyonları koruyan ve uyaran bir işlemdir.
İyi bir cilt bakımının esas kuralı cilt yapısına uygun temizlik ile başlar. Bu temizliğin sadece akşamları değil, sabahları da yapılması gerekir.
Cildin üstüne oturmuş (toz, makyaj artığı, yağ gibi) pisliklerin, mikroorganizmaların ve iltihap odaklarının ortadan kaldırılması temizlikle sağlanabilir. Cildin üstündeki pislik veya kirlilik dışında nikotin, alkol, kötü beslenme, uykusuzluk ve kötü alışkanlıklar gibi etkenlerle de cildin yapısı bozulabilir. Nadiren de ana problem psikolojik sebeplerden kaynaklanabilir. Şayet bakımdan etkili bir sonuç elde edilmek isteniyorsa, güzel ve parlak bir cilde sahip olmak isteniyorsa tüm bahsedilen kötü etkenlerin ortadan kaldırılması gerekir.
Cildimizin karşı karşıya olduğu iç ve dış etkenlere karşı koymak; derinin gençliğinden sorumlu beş doğal fonksiyon olan yenilenme, beslenme, nemlendirme, solunum ve korunmayı aynı anda etkilemekle mümkün olabilir. Bunun için cildi tahriş etmeden temizleme, güçlendirme, sıkılaştırma, koruma, dengeleme, hücre yenilenmesini uyarma, canlandırma gibi etkenlerin sağlandığı bir bakım planının uygulanması gerekir. Cilde bu etkileri sağlayan kaliteli ürünlerle cildin nem dengesi yeniden kurulabilir, beslenmesi ve güçlenmesi sağlanabilir. Cilt zararlı dış faktörlere karşı korunabilir ve sağlıklı, kaliteli bir görünüme kavuşturulabilir.

Bakım Metodları

  1. Günlük bakım
    1. 1.1 Gece
    2. 1.2 Gündüz
  2. Haftalık bakım
  3. Aylık(klinik) bakım
  4. Özel(tedaviye yönelik) bakımlar

1-     Günlük bakım:

 

1.1 Gündüz 

  1.  Temizleme
  2. Sıkılaştırma: Tonik uygulaması ile cildin ph’sının temizleme esnasında oluşturulan nötr ph(=7) değerinden normal değeri olan 4,2 ile 6 arasındaki asit değere çekilmesi. Tonikler 5,5 asit değere sahiptir.
  3. Destek: Alfa hidroksi asit gibi hedefe ve bir amaca yönelik madde (Alfa hid. asitte amaç soymadır), ya da örneğin C vitamini gibi antioksidan maddeler içeren bakım ürünlerinin uygulanması.
  4. Nemlendirme
  5. Koruma: Güneş koruyucular.

1.2 Gece 

  1. Temizleme
  2. Sıkılaştırma
  3. Destek
  4. Nemlendirme

2-     Haftalık Bakım:

  1. Temizleme
  2. Peeling
  3. Maske
  4. Sıkılaştırma
  5. Destek
  6. Nemlendirme

3-     Aylık Bakım:

  1. Cilt tipinin ve ihtiyaçlarının belirlenmesi
  2. Temizleme (kuru ciltler için ‘süt’, yağlı ciltler için ‘jel’ formunda ürünlerle)
  3. Peeling (granüllü, enzim, krem (meyve asiti), taşla abrazyon)
  4. Buhar (aromaterapi, kan dolaşımı aktivasyonu, gözeneklerin açılması, rahatlama ve yumuşama)
  5. Ozon/Ozon terapi (özellikle yağlı ciltlere dezenfeksiyon amaçlı yapılır)
  6. Masaj (15 dk gece kremleri ile)
  7. Komedon temizliği (Vakum, komedon press, elle)
  8. Yüksek frekans uygulaması(akne ya da mantar prob kullanarak ürünlerin cilde ya da saça yedirilmesi ve dezenfeksiyon amaçlı olarak)
  9. Maske (yüz ve göz çevresi)
  10. Vakumterapi (lenf drenajı )
  11. İontoforez (ampul uygulaması = göz çevresi ve yüz)
  12. Myolift + iontoforez(olgun ciltlerde ve özel bakımda)
  13. Sıkılaştırma
  14. Nemlendirme
  15. Koruma