Kimyasal Peeling Nedir?

Günümüzde hem kozmetik hem de tedavi amaçla yaygın olarak kullanılan kimyasal peeling, deriye çeşitli kimyasal maddeler uygulanarak yüzeysel ve derin katmanlarında mikroskobik ve gözle görülebilir (Makroskobik) düzeyde değişiklikler oluşturulmasını sağlayan yöntemdir.
Kısaca kimyasal peeling, derinin özellikle meyve asitleri başta olmak üzere çeşitli kimyasal ajanlar uygulanarak kontrollü bir şekilde soyulması işlemidir. Bunun neticesinde derinin normalde ortalama olarak 25 ile 28 gün süren yenilenme hızı artırılarak daha genç ve taze bir görünüm alması sağlanmaktadır. Bu sayede de aynı zamanda deri üzerindeki yara, yanık, sivilce izleri gibi oluşumlar ile homojen olmayan renk değişimleri ve lekeler de yeni deri oluşumuyla azaltılmış olacaktır.

Kimyasal Peeling Etki Mekanizması Nasıldır?

Kimyasal peeling uygulamalarından sonra deride kontrollü bir kimyasal yanık oluşur. Daha sonra iyileşme süreci başlar ve bu bölgelerdeki hasarlı tabakalar uzaklaştırılırken bunların yerini yeni üretilen kollojen alır. Bu iyileşme süreci yaklaşık 7 günde tamamlanır. Derin katmanlardaki iyileşme ise daha geç meydana gelir. 3 ay sonra alınan doku örneklerinde peeling öncesi dağınık ve düzensiz görünümde olan kollajenin hem miktarının arttığı hem de katı ve kompakt bir hal aldığı görülür. Peeling sonrası meydana gelen bu değişiklikler genellikle 15-20 yıl devam ederken, bazı kişilerde ömür boyu kalıcı da olabilmektedir.

Kimyasal Peeling Uygulamasında Kullanılan Ajanlar Nelerdir?

  1. Alfa hidroksi asitler
    Günümüzde en sık kullanılmakta olan ajanlardır. Son yıllarda oldukça popüler hale gelen alfa hidroksi asitler (AHA), toksik olmayan meyve asitleridir. Örneğin; Glikolik asit (şeker kamışı), laktik asit (ekşimiş süt), malik asit (elma), tartarik asit (üzüm), sitrik asit (çeşitli meyveler) bunlar arasında sayılabilir. Bunlar içerisinde de molekül yapısı en küçük ve derinin molekül yapısına en uygun olan, en iyi nüfuz edip en sıklıkla kullanılanı ise glikolik asitdir. Molekül yapısı dışında glikolik asitin diğerlerine göre bir diğer avantajı da üstün nem tutma kapasitesinden dolayı deriye sağladığı yüksek miktardaki nemdir.
    Tekrarlayan düzenli uygulamalar yüzeysel ince kırışıklıkların giderilmesinde, sivilce veya güneş hasarına bağlı olarak gelişen değişikliklerin iyileştirilmesinde yardımcı olur.
    İstenilen sonuçların elde edilebilmesi için 1-2 hafta aralarla en az 6 ay boyunca kullanılmaları gerekmektedir.
  2. Beta hidroksi asitler
    Genellikle daha yumuşak peeling yapan ajanlar olup alfa hidroksi asitlerle tedaviye başlamadan önce buna hazırlık aşaması olarak kullanılmaktadırlar.
  3. Retinoik asitler
    Genellikle yardımcı tedavi ajanı olarak kullanılmaktadırlar.
  4. Resorcinol
  5. Azeleik asit
  6. Triklorasetik asit (TCA)
    AHA’lara göre çok sert ve güçlü peeling ajanları olup günümüzde estetik amaçlı kullanımları büyük oranda terkedilmiştir. Daha ziyade tedavi amaçlı kullanılmaktadırlar AHA’ lara oranla yan ve istenmeyen etki potansiyelleri oldukça yüksektir.
  7. Fenol
    Günümüzde kullanımı büyük oranda terkedilmiştir. Daha ziyade derin lezyonlarda tedavi amaçlı agressif peeling oluşturmak amacı ile yaklaşık 6 aylık aralarla kullanılmaktadırlar.

Kimyasal Peelingin Başlıca Kullanım Alanı Nelerdir?

  • Hafif ve orta düzeydeki kırışıklıkların giderilmesi,
  • Çatlaklar ve yara izleri,
  • Leke tedavileri
  • Cilt gençleştirme (anti aging amaçlı),
  • Güneş hasarına bağlı ciltten kabarık çeşitli lezyonların giderilmesi,
  • Akne (sivilce) tedavisi,
  • Akneye bağlı izler ve kraterlerin azaltılması,
  • Kıl dönmesi,
  • Geniş gözenek,
  • Yağlanma problemleri,

Kimyasal Peeling Uygulaması Öncesi ve Sonrası Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?

  • Kimyasal peeling uygulaması öncesi ve sonrasında uygulama yapılan bölgeyi güneşten koruyunuz, bronzlaşmaktan kaçınınız, güneş banyosu yapmayınız ve solaryuma girmeyiniz.
  • Güneşe çıkılacaksa en az 3-4 hafta boyunca mutlaka cilt tipinize uygun yüksek koruma faktörlü bir ürün kullanınız.
  • Anormal pigmentasyon’a (ciltte renk değişimi) sebep olabileceğinden kimyasal peeling uygulamasına başlamadan evvel özellikle doğum kontrol hapı gibi östrojen hormonu içeren düzenli kullandığınız bir ilacınız veya başka ilaçlar (başta isotretionin (roaccutane) gibi sivilce ilaçları, tetrasiklin grubu antibiotikler, steroid hormonlar vs.) varsa mutlaka doktorunuzu uyarınız ve tedavi sonrasında da uzunca bir süre kullanmayınız. Alacağınız her ilaç için doktorunuza danışınız.
  •  Kimyasal peeling uygulaması sonrası ilk gün cildinizi tahrişten uzak tutunuz, aşırı sıcak banyo yapmayınız ve nemlendirici haricinde hiçbir kozmetik ürün uygulamayınız (sabun, şampuan ve kolonya gibi). Ilık su ile yıkayabilir ve doktorunuzun önereceği uygun bir nemlendirici kullanabilirsiniz.
  • Kimyasal peeling uygulaması sonrası oluşabilecek kızarıklık veya kaşıntı için doktorunuza danışarak antihistaminik veya steroidli kremler kullanabilirsiniz.
  • Gribal bir enfeksiyon geçiriyor iseniz ya da böyle bir şüpheniz varsa (halsizlik, kırgınlık, burun akıntısı gibi) doktorunuzu uyarınız ve gerekirse tedavinizi erteleyiniz.
  • Genellikle asıl peeling uygulamalarından 1-2 hafta öncesinden düşük konsantrasyonlardaki ev ürünleri ile cildi peelinge hazırlamak özellikle hassas ciltlerin asıl peeling uygulamasına gösterebileceği duyarlılık reaksiyonlarını azaltma, oluşabilecek istenmeyen yan etkileri minimuma indirgeme açısından yararlı olacaktır.
  • Peeling uygulamasından en az 1 hafta öncesinden saç boyası ve perma uygulaması yaptırılmamalıdır.